Otvaranje punkta Krilatih knjiga u OŠ Slavko Kolar u Hercegovcu

U petak, 18.10.2013. posjetili smo OŠ Slavka Kolara u Hercegovcu i otvorili punkt Krilatih knjiga. Prijateljstvo osnovne škole iz Hercegovca i Krila je započelo njihovim dolaskom u Krila u 5. mjesecu ove godine kao nagrada koju su osvojili kao vrijedni volonteri u inicijativi "Informatičko i informacijsko opismenjavanje starijih". 

Osnovni koncept „Krilatih knjiga“ je produžavanje „života“ knjigama kojima je istekao rok trajanja u knjižnicama i onima koje djeca imaju kod kuće na način da se organizirano uključe u proces razmjene istih kroz ovu inicijativu.
Sva knjižna građa koja je predviđena za otpis, knjige koje su djeca prerasla svojom dobi ili ih imaju u duplikatu, ili ih jednostavno više ne žele posjedovati iz bilo kojeg razloga, skupljaju se na unaprijed određenim punktovima i svatko može uzeti knjigu koja ga zanima, ponijeti sa sobom da je pročita i nakon čitanja ponovo je može ostaviti punktu za druge zainteresirane čitatelje. Također može donijeti i neku drugu knjigu koju više ne želi posjedovati za sebe i ostaviti je na punktu za druge korisnike.

Punktovi su vidljiva mjesta u ustanovama, smješteni da ne ometaju prolaz ili rad ustanove, kapaciteta do 50-ak knjiga – posebne police ili dijelovi polica označeni znakom projekta i kratkim opisom osnovne svrhe i načina korištenja. Osnovni i najvažniji cilj je udahnuti novi život knjižnoj građi koja bi se reciklirala na uobičajeni način ili skupljala prašinu i istovremeno podignuti razinu svijesti djece o neuništivoj vrijednosti knjige usprkos svim novim medijima, a i ekološki ciljevi ovakvog načina recikliranja su iznimno vrijedni. Važno je također napomenuti da troškove označavanja punktova i knjiga snose u potpunosti Krila, a knjige na punktovima su potpuno besplatne za sve.
Ova građanska inicijativa provedena je zahvaljujući financijskoj potpori Regionalne zaklade za lokalni razvoj "Zamah" u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

 



Partneri, sponzori i donatori