"Krilate knjige"

INICIJATIVA „KRILATE KNJIGE“
 
Osnovni koncept je produžavanje „života“ knjigama kojima je istekao rok trajanja u knjižnicama i onima koje djeca imaju kod kuće na način da se organizirano uključe u proces razmjene istih kroz ovu inicijativu.
Sva knjižnička građa koja je predviđena za otpis, knjige koje su djeca prerasla svojom dobi ili ih imaju u duplikatu, ili ih jednostavno više ne žele posjedovati iz bilo kojeg razloga, skupljaju se na unaprijed određenim punktovima (koji su oglašeni i poznati što većem broju građana, posebno djece) i svako dijete može uzeti knjigu koja ga zanima, ponijeti sa sobom da je pročita i nakon čitanja ponovo je može ostaviti na bilo kojem označenom punktu za druge zainteresirane čitatelje. Također može donijeti i neku drugu knjigu koju više ne želi posjedovati za sebe i ostaviti je na punktu za druge korisnike. Sve takve knjige  su označene naljepnicom s unutarnje strane korica:
 
 
KNJIGA JE DIO inicijative „KRILATE KNJIGE“ KOJI JE ZAPOČELA UDRUGA KRILA-TERAPIJSKO JAHANJE.
 
MOLIMO VAS DA NAKON ČITANJA KNJIGU OSTAVITE NA BILO KOJEM OZNAČENOM PUNKTU KAKO BI SE NJOME MOGLI POSLUŽITI I DRUGI KORISNICI.
 
Punkt broj _____
 
HVALA ŠTO NE UNIŠTAVATE KNJIGE!
 
 

Cilj je osnovati barem 10 punktova i oformiti osnovni fond knjiga koje bi pokrenule razmjenu, cca 100-tinjak knjiga na oba punkta. Također je cilj potaknuti korisnike Udruge Krila i drugih udruga, knjižnice, škole i vrtiće da se uključe u projekt i oforme punktove u svojim ustanovama. Znatan doprinos projektu očekuje se od knjižnica i njihove knjižne građe predviđene za otpis.
 
Punktovi su vidljiva mjesta u ustanovama, smješteni da ne ometaju prolaz ili rad ustanove, kapaciteta do 50-ak knjiga – posebne police ili dijelovi polica označeni znakom projekta i kratkim opisom osnovne svrhe i načina korištenja. Za tu svrhu izradit će se plakati i naljepnice kojima će punktovi i knjige biti označeni. Kako korisnici stanuju u različitim dijelovima grada, s vremenom bi ih potaknuli da uoče mjesta u svom susjedstvu na koja bi se mogli postaviti novi punktovi i takve punktove bi posebno označili – imenom i prezimenom djeteta koje je uočilo i predložilo mjesto za punkt. Cilj je postignut i ako su s nekog od inicijalnih punktova uključene u proces razmjene sve knjige, što se određuje uspoređivanjem broja punkta na knjigama koje se trenutno nalaze na punktu. Osnovni i najvažniji cilj je udahnuti novi život knjižnoj građi koja bi se reciklirala na uobičajeni način ili skupljala prašinu i istovremeno podignuti razinu svijesti djece o neuništivoj vrijednosti knjige usprkos svim novim medijima, a i ekološki ciljevi ovakvog načina recikliranja su iznimno vrijedni. Važno je također napomenuti da troškove označavanja punktova i knjiga snose u potpunosti Krila, a knjige na punktovima su potpuno besplatne za sve.

Anja Kuga,
Voditeljica inicijative
Gsm: 099 594 21 28
 
Saša Tuksar, Predsjednik
Udruge Krila-terapijsko jahanje
Gsm: 091 253 71 91

 

 "Ova građanska inicijativa provedena je zahvaljujući financijskoj potpori Regionalne zaklade za lokalni razvoj "Zamah" u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva."

 

 

 

 

 



Partneri, sponzori i donatori




Zaklada

KRILA – TERAPIJSKO JAHANJE je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge




Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom

Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo


Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport